Een familieopstelling is een krachtige manier om onderbewuste knelpunten inzichtelijk te maken. Tijdens een familieopstelling worden antwoorden op vragen gevonden die ons in het dagelijks leven (on)bewust beïnvloeden. Deze knelpunten kunnen de oorzaak zijn waarom jij niet lekker in je vel zit of je beoogde doelen niet haalt. Onder begeleiding van Jacky Peeters kijk je naar gebeurtenissen en personen in jouw familiesysteem. Hoe zijn deze met elkaar verbonden en hoe hebben ze effect op elkaar? We kijken naar het verleden, maar altijd in het heden.
Bij familieopstellingen gaan we terug naar de basis. Een gebeurtenis in het verleden kan nog een enorm effect hebben in het heden. Door middel van het systemisch werken leggen we de oorzaak en relaties van deze gebeurtenissen bloot.
Met systemisch werken brengen we de relaties en rollen in beeld. In iedere groep zijn er verschillende rollen die je kunt aannemen. Bij jouw familie zul je waarschijnlijk een andere rol invullen dan bij jouw vriendengroep. In iedere familie heeft iedereen zijn eigen rol. Binnen de familie zijn er ongeschreven regels, verschillen de verhoudingen en zijn er onuitgesproken rollen. Deze kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn en iedereen kan dit binnen de familie anders interpreteren. Hierdoor kunnen ze leiden tot verwarring en onbegrip.
Doordat een groot gedeelte onbewust gebeurt, kan het voorkomen dat het systeem je verstikt zonder dat je het direct door hebt. Je komt vast te zitten in patronen en overtuigingen die bij jouw familiesysteem horen. Dit kan soms wel tot generaties terug ontstaan zijn en doorgegeven worden.
Met systemisch werken krijgen we inzicht in jouw plek en jouw verhoudingen binnen het systeem. Je kunt ervaren waarom je in bepaalde patronen vastzit en welke belemmeringen er zijn in jouw groei. Systemisch werken kan veel inzichten brengen, waardoor je de kern van jouw knelpunten kunt aanpakken.
Systemisch werken gaat uit van opstellingen. Een opstelling is een ruimtelijke weergave van een systeem, bijvoorbeeld jouw gezin. Voor een familieopstelling hoeven niet alle familieleden aanwezig te zijn. Een systemische opstelling werkt met representanten. Dit kunnen voorwerpen of andere mensen zijn die de rollen binnen de familie representeren. Iedere representant krijgt of kiest een plek in de ruimte. Doordat de representanten informatie verschaffen over gevoelens en gedachten komt deze opstelling tot leven. De onderliggende dynamiek en knelpunten van het systeem worden op wonderbaarlijke wijze zichtbaar. Door deze knelpunten en onderliggende dynamiek te herkennen en te veranderen kan de energie in het systeem en de afzonderlijke delen ervan weer gaan stromen.
Er kan een grote last van je schouders vallen en blokkades kunnen opgeheven worden.
Er kwam een man bij me die was opgegroeid met een aan alcohol verslaafde vader. Hij had een oudere zus. Zijn ouders waren gescheiden toen de beide kinderen nog jong waren. De moeder had genoeg aan zichzelf gehad, alleenstaand met 2 jonge kinderen. In de weekenden werden de kinderen bij de vader gebracht, bij de voetbalclub, waar hij dronk en zich nooit met de kinderen bemoeide. De kinderen waren buiten en hij had zich over zijn zus ontfermd.
De relatie tussen hem en zijn zus was ingewikkeld nu zij volwassen waren. De man reikte veel uit naar zijn zus, had de neiging voor haar te zorgen en voelde zich telkens afgewezen.
Ik stelde de man op en representeerde zelf zijn zus. Wat ik vermoedde bleek te kloppen. De man was onbewust op de plek van zijn zus gaan staan. Hij had de rol van het oudste kind aangenomen. Zo’n verplaatsing geeft altijd beknelling omdat het niet klopt. De reden waarom we van plaats verwisselen heeft meestal te maken met het schijnbaar creëren van veiligheid in onveilige situaties.
Wat ik in dit geval deed om het op te lossen, was de man van plek te laten wisselen met zijn zus. Daarbij liet ik hem de volgende woorden uitspreken: “ Jij bent de eerstgeborene en ik ben de tweede”; “Jij bent mijn grote zus en ik ben je kleine broertje”; “ Wij horen bij elkaar als zus en broer, ieder op onze eigen plek, met ons eigen leven en lot, in alle vrijheid. En ik liet hem buigen voor zijn zus. Dit buigen is een vergeven en loslaten van wat geweest is. Toen hij 2 weken later weer bij me kwam, bleek de relatie met zijn zus getransformeerd te zijn. Zij nam nu zelf initiatief in het contact en hij kon ontspannen in de relatie.
Familieopstellingen kunnen erg confronterend zijn en veel emoties losmaken. Jacky begeleid jou hierbij op scherpzinnige wijze en binnen een veilige setting. Zij werkt op unieke wijze met opstellingen door dit te combineren met stembevrijding.
Zo wordt jouw waarheid wordt erkend in een diepgaande en speelse setting. Dit brengt jou een gevoel van opluchting, ruimte, verbinding en bevrijding.
Systemisch werken gaat uit van opstellingen. Een opstelling is een ruimtelijke weergave van een systeem, bijvoorbeeld jouw gezin. Hiervoor hoeven niet alle familie- of groepsleden aanwezig te zijn. Systemisch werk werkt met representanten. Dit kunnen voorwerpen of andere mensen zijn die de rollen binnen de familie representeren. Iedere representant krijgt of kiest een plek in de ruimte. Doordat de representanten informatie verschaffen over gevoelens en gedachten komt deze opstelling tot leven. Zo worden de onderliggende dynamiek en knelpunten blootgelegd en verhelderd. Systemisch werken helpt dus om het abstracte tastbaarder te maken, zodat je het kunt begrijpen en er aan kunt werken.
Met systemisch werken brengen we de relaties en rollen in beeld. We brengen samen in kaart van welke systemen jij deel uitmaakt en welke rol je hierin vervult. In iedere groep zijn er verschillende rollen die je kunt aannemen. Bij jouw familie zul je waarschijnlijk een andere rol invullen dan bij jouw vriendengroep. Deze rollen kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn en iedereen kan dit binnen de familie of groep anders interpreteren. Hierdoor kunnen ze leiden tot verwarring en onbegrip. Door systemisch te werken brengen we samen helderheid aan.
Voordat je echt verder kunt bouwen moet de fundering goed zijn. Bij familieopstellingen gaan we daarom helemaal terug naar de basis. Een gebeurtenis in het verleden kan namelijk nog een enorm effect hebben in het heden. De beste manier om dit te doen is door systemisch te werk te gaan in een familieopstelling.
Een familieopstelling is een sessie met Jacky waar iemand een vraagstuk inbrengt waar hij of zij duidelijkheid over wil krijgen. Tijdens een familieopstelling worden antwoorden op vragen gevonden die ons in het dagelijks leven (on)bewust beïnvloeden. Deze knelpunten zijn vaak de oorzaak waarom jij niet lekker in je vel zit. Onder begeleiding van Jacky Peeters kijk je naar gebeurtenissen en personen in jouw familiesysteem.